Sidor

tisdag 8 maj 2012

Återvunnet vinner

  
Återvunnet, återvunnen, återvunnen teak. Orden sätter fantasin i rörelse och väcker nyfikenheten...

Jag talar om möbler tillverkade av upp till hundra år gammal teak. Teak som tagits tillvara och fått en ny uppskattad användning. En del av den gamla teaken var för länge sedan detaljer på båtar, en del var byggnadsdetaljer och ytterligare en del var möbler även då. Jag fantiserar vidare och undrar hur de möblerna var utformade, var de fanns och vem som möblerade med dem...




Ingen möbel är den andra lik, varje stol, bänk och bord bär sin historia och spår från det de en gång var. Färgen som sitter kvar är den färg som satt på då, för länge sedan.

När jag möblerar med dessa möbler väljer jag gärna detaljer med patina, detaljer som också har en historia att berätta.




Kuddar i grov säckväv på stolar och bänkar matchar perfekt till den avflagnade färgen på möblerna. Gamla kärl som använts under decennier får nu tjäna som krukor och vaser. Zink och rost gör sig så bra till alla växter och blommor.


Jag är så glad att den fina gamla teaken togs tillvara och har fått nytt liv. Nu kommer dessa unika möbler att kunna glädja oss i många år framöver.



 Jag slår mig ner och funderar vidare på återvinning av andra material, material som kan tas tillvara istället för att kasseras och kastas. Att återvinna vinner, det känns helt rätt i hjärtat att det är den rätta vägen att gå.

Monica Lehrbacker

Mer detaljerad information om möblerna av återvunnen teak
hittar du HÄR